
De geheimen van de Vietnamese keuken houden zich verscholen in de vele eetstalletjes op straat. Waar je als toerist plaats mag nemen op kleine plastic krukjes om vervolgens verrast te worden door de meest heerlijke gerechten.
Naast de 'Poh'
(Rundvleessoep) bevindt zich een schaal met verse kruiden, pepertjes, limoen en tauge om daarmee de soep af te maken. Men kiest heel bewust voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Opvallende trends; standaard groene thee (zonder suiker) na het eten, veel fruit tussendoor, buillon als ontbijt, lunch of diner, rijst(noedels) als basis, lokale toevoer van vlees of vis. Bovendien is alles wat ze gebruiken streek- en seizoensgebonden waardoor het super vers is.
Een van de hoogtepunten tijdens onze reis in Vietnam was de Cooking Class op Thuan Tinh Island
onder leiding van Mister Thai. Ik werd overvallen door de vraag 'wat wil je graag maken'? De gerechten
die tot dusver voorbij waren gekomen hadden al mijn zintuigen geprikkeld. De lokale markt deed daar nog eens een schepje bovenop. Wat een unieke kans om met een Chef kok het menu samen te stellen. We gingen op zoek naar verse groenten, specerijen, vis en vlees. Vervolgens naar een kwekerij om samen met de eigenaresse munt, sweet basil, en spring onions te plukken. Onder het genot van verse passievrucht jus kon de Cooking class van start gaan. Zie hieronder het resultaat:
1. Rundvlees met verse rijstnoedels
2. Salade van bananen bloem
3. Vis geroosterd op bananenblad
4. Gevulde verse krab
Kortom er is een wereldkeuken voor me opengegaan. Ik ga me hier verder in verdiepen zodat ik deze kennis kan gebruiken voor het Oosterse menu in mijn huiskamerrestaurant.